Beginnen met naaldvilten

Ga creatief aan de slag met wol. Vilten is een leuke, laagdrempelige creatieve hobby. Je kunt bijna alles maken wat je kunt bedenken! Bovendien is wol een heerlijk materiaal om mee te werken. Beginnen met naaldvilten is dus een heel goed idee, als je het mij vraagt!

Wat heb je nodig om te naaldvilten?

Naaldvilten kreeft
Kreeft gemaakt met naaldvilten (door mij)
  • Wol
  • Naalden
  • Viltblok of grote spons

De benodigdheden zijn niet duur en zijn zowel in hobbywinkels als online verkrijgbaar. Je kunt zelfs met een enkele kleur al iets maken als je net gaat beginnen met naaldvilten, maar minimaal twee of drie kleuren geeft je wel veel meer mogelijkheden. Koop dus een aantal kleuren en een aantal naalden, want zeker als beginner zul je er helaas een paar breken. En om dat zo veel te voorkomen, gaan we door naar het volgende punt….

Tip: complete startpakketten

De belangrijkste basics van het naaldvilten

  1. Haal je naald in dezelfde richting uit de wol als dat je hem erin hebt geprikt. Buig hem niet en verander hem niet van richting als hij in de wol zit. Doe je dit wel, dan breekt je viltnaald. Ze zijn namelijk superbreekbaar.
  2. Kijk goed waar je je hand hebt als je met de naald aan het prikken bent. Je zult je vinger vast wel een keer raken, maar het doet best pijn, dus voorkom het zo veel mogelijk.
  3. Beter te veel (in de wol) prikken dan te weinig! Je eerste viltprojecten zullen misschien wel wat stevigheid missen. Dat komt omdat je er niet vaak genoeg in hebt geprikt. Echt, het kost een heleboel prikken om een stevig project te maken. Prik dus lekker door!
Vilten octopus
Octopus gemaakt met naaldvilten (door mij)

Begin met de basisvormen

Wat ga je maken als je gaat beginnen met naaldvilten? Dat mag je helemaal zelf weten! Vilten is niet voor niks een creatieve hobby. Wat je ook gaat maken, deze tip helpt altijd: kijk goed naar de vorm. Wil je een kat vilten? Dan is zijn hoofd een bol en zijn lichaam een soort ovaal. Door in vormen te kijken en die dan aan elkaar te verbinden, maak je elk project mogelijk. Hier is nog een tip: begin met niet te veel details en niet te dunne vormen. Ronde vormen zijn het makkelijkst. Inspiratie nodig voor je eerste projecten? Deze vormen zijn makkelijk:

  • Lieveheersbeestje (rond en lekker plat)
  • Hartje
  • Bloem
Tip: je kunt ook een kit bestellen en stap voor stap iets moois maken!