Beginnen met yoga

Het leek mij altijd hartstikke ontspannend. Tegelijkertijd vind ik het indrukwekkend en knap, van die lenige dames! Maar zelf beginnen met yoga? Daar heb ik jaren mee gewacht! Nu ik het eenmaal doe, kan ik zeggen dat het een aanrader is. Het voelt goed, het ontspant en je wordt er elke keer een klein beetje leniger van.

Wat heb je nodig om te beginnen met yoga?

Beginnen met yoga hoeft niet duur te zijn. Het belangrijkste heb je namelijk al: je lichaam. En natuurlijk hebben de fitgirls op Instagram allemaal kleurrijke leggings, tops en een prachtige yogamat, maar voor een eerste keer heb je dit allemaal niet nodig. Wat je wel nodig hebt: niet te loszittende kleding waarin je je comfortabel voelt en waarin je volledig vrij kunt bewegen. Bijvoorbeeld een legging en hemdje of strak T-shirt. Matjes hebben ze in de sportschool en in de yogastudio. Als je een yogales gaat volgen, heb je die dus niet eens nodig. Neem wel zelf een handdoek mee en klaar ben je.

Ga je thuis beginnen met yoga? Dan is een eigen yogamat wel handig. Maar een goedkope yogamat kun je gewoon bij de Action halen, of bestel er een naar keuze op bol.com. Als het vervolgens bevalt en je door wilt gaan met deze hobby, dan kun je alsnog een betere bestellen, bijvoorbeeld van wat dikker materiaal. Zelf heb ik het ook zo gedaan en ik heb mijn eerste yogamatje nu nog steeds als reservematje. Die neem ik bijvoorbeeld mee voor een yogales op straat met mijn buren of tijdens een weekendje weg. Die eerste yogamat is namelijk lekker dun en op die manier hoef ik mijn mooiste yogamat niet vies te maken.

Ga je een yogamat bestellen? Dat kan gewoon op bol.com!

De eerste yogales: in de sportschool of online?

Als je net gaat beginnen met yoga, ken je de houdingen nog niet. Het is verleidelijk om lekker thuis te starten met een online yogales. Niemand ziet je en je staat na afloop zo onder de douche. Maar toch raad ik je aan om niet thuis te beginnen met yoga. Juist als je de houdingen nog niet kent, is het zó belangrijk dat iemand met je mee kan kijken en je kan corrigeren als je niet helemaal goed staat. Zo voorkom je heel wat mogelijke blessures. En het is ook best wel leuk om naast allemaal andere dames (en een enkele heer) te stuntelen met de houdingen. Zo kun je direct zien waar jij naartoe kunt werken als je na je eerste yogales doorzet. Ik raad je dus ten zeerste aan om in de sportschool te beginnen.

Als je al lid bent van een sportschool, kun je daar beginnen met yoga. Veel sportscholen hebben dit in hun repertoire van groepslessen zitten. Als je niet lid bent, kun je bij de meeste sportscholen een proefles volgen. Het voordeel van yogales volgen in een sportschool, is dat je ook direct gebruik kunt maken van andere faciliteiten. Je kunt fitnessen, of juist kiezen voor nog meer groepslessen, zoals bodybalance (wat heel veel overeenkomsten heeft met yoga).

Een tweede optie is om een yogastudio te bezoeken. Het grote voordeel daarvan is dat er vaak meer keuze is uit verschillende soorten yogalessen. Als je net gaat beginnen met yoga, ben je waarschijnlijk nog niet bekend met alle verschillende vormen. Je kunt dan zelf verschillende yogalessen uitproberen, zoals flow of yin yoga. Bij Yin yoga houd je alle poses een stuk langer vast. Je neemt echt de tijd om goed in de houding te geraken en daarin te ontspannen. Uiteraard is er veel aandacht voor ademhaling. Bij flow yoga, speelt muziek een grotere rol. Je gaat op in de flow van de muziek en past het tempo van je bewegingen daarop aan. Ik vind dit zelf wat dynamischer en vind het heerlijk om mij aan de muziek over te geven. Maar, als beginnende yogi zou ik je van harte aanraden om verschillende vormen uit te proberen. Als je straks ervaren bent, vind je het wellicht ook juist leuk om verschillende vormen van yoga af te wisselen. Een yogastudio met een breed aanbod is dan zeker een voordeel.

Makkelijke yogahoudingen voor beginners

Als je gaat beginnen met yoga, probeer dan niet om thuis direct op je hoofd te gaan staan. 😉 Begin makkelijk, met houdingen die zich richten op stretch en ontspanning. De eenvoudigere houdingen kun je prima zelf proberen, bijvoorbeeld nadat je ze op youtube hebt opgezocht voor of na je eerste yogales. Als je deze houdingen alvast opzoekt, dan is niet alles nieuw tijdens je eerste yogales. Maar nogmaals: ga niet te ver en wees heel voorzichtig als je nog geen instructies hebt gehad. Als je helemaal veilig wilt zijn, probeer je de houdingen pas onder toeziend oog van een yoga instructeur. Wil je toch zelf alvast wat yoga poses proberen?

Deze eenvoudige yoga-houdingen zijn ideaal om mee te beginnen:

  • Forward fold
  • Childs pose
  • Downward dog
  • Up dog
  • Happy Baby Pose

Nogmaals: ga thuis geen ingewikkelde houdingen uitproberen als je beginner bent, maar ga eerst een aantal keer naar een yogales. Je kunt natuurlijk wel gerust kijken naar ingewikkelde yogahoudingen op youtube. Dat is leerzaam voor de terminologie en ook nog eens hartstikke inspirerend. Wie weet sta jij er over een paar jaar ook wel zo bij! 🙂 Mijzelf geef ik weinig kans, want mijn lenigheid gaat maar heel langzaam vooruit. Maar gelukkig is yoga wel hartstikke ontspannend en geeft het me nog steeds een goed gevoel, dus ik ga lekker door met yoga als hobby.