Bloggen als hobby

Houd je van schrijven? Dan is bloggen misschien wel wat voor jou! Je kunt namelijk bloggen over van alles en nog wat, dus elke schrijver kan van bloggen zijn hobby maken.

Beginnen met bloggen als hobby: vind je onderwerp

Ga bij jezelf eens na waar jij enthousiast van wordt, bijvoorbeeld als je met vriendinnen praat. Leef jij op in een gesprek over de nieuwste gadgets? Over je hond? Je kinderen? Je carrière of je laatste reis? Over al die onderwerpen kun je een hobbyblog maken. Dat is het leuke, maar ook gelijk het lastige. Want wat kies je?

Maak een lijst met sub-onderwerpen voor je blog

Om te checken of je daadwerkelijk genoeg te vertellen hebt over het onderwerp voor je blog, maak je een lijst met tien onderwerpen voor blogposts. Je hoeft de posts nog niet te schrijven, maar zo kom je er wel achter of je er genoeg over te zeggen hebt.

Begin met het schrijven van blog artikelen

Voordat je een domeinnaam gaat registreren en je blog gaat inrichten, schrijf je eerst minimaal 3 blog artikelen. Waarom? Zo kun je zien of bloggen een hobby is die bij jou past. En je kunt ook zien, of het gekozen onderwerp iets is waar je voldoende over kunt schrijven. Schrijf je eerste 3 blog posts dus alvast in Word of een andere tekstverwerker, voordat je een website gaat maken.

Tot slot: plaats je blogs online

Heb je minimaal 3 blogs geschreven en ben je ervan overtuigd dat bloggen de hobby voor jou is? Dan is het tijd om je blog posts te gaan delen. Ga naar WordPress.com (voor een gratis blog, zonder eigen domeinnaam) of WordPress.org (voor een blog op je eigen domein) en laat je verrassen door eindeloze mogelijkheden op gebied van templates. Het is niet makkelijk om een ontwerp te kiezen, maar gelukkig kun je later nog switchen.

Blog promoten

Natuurlijk ben je benieuwd wat anderen van jouw blog posts vinden. Hoe krijg je lezers? Het makkelijkst is om je blog eerst eens te delen binnen je eigen netwerk. Stuur een e-mail naar een groepje vrienden of plaats je blog op social media, als je durft! Het delen van je schrijfsels kan best spannend zijn.

Een andere mogelijkheid is, om op blogs van anderen te reageren. Op deze manier leer je bloggers kennen met gelijke interesses én kun je de link naar jouw blog delen. Je zult merken dat er een heel grote bloggers community bestaat en dat het delen van bloggen als hobby nog leuker is dan het in je eentje doen!

Ga jij ook bloggen? Ik ben heel benieuwd naar je blog!