Een Etsyshop beginnen

Ben je creatief en wil je jouw zelfgemaakte producten verkopen? Dan is een Etsyshop beginnen een mooie stap. Met jouw eigen Etsy-winkel kun je je handgemaakte of vintage producten wereldwijd verkopen, en dat is hartstikke leuk!

Wat moet je doen voordat je een Etsyshop kunt beginnen?

Als jij geïnteresseerd bent in je eigen Etsy winkel, dan heb je ongetwijfeld al een aantal producten in gedachten. Dat is mooi, want zonder producten kun je niet veel. Daarom mijn eerste advies: zorg voor zo veel mogelijk producten! Je kunt best een winkeltje openen met slechts vijf handgemaakte producten, maar je zult al snel merken dat er dan weinig bezoekers in je winkeltje komen. Verdiep je dus lekker in je creatieve hobby en ga maken, maken en nog eens maken! Ga je voor een vintage shop? Ga dan kopen, kopen en nog eens kopen!

Jouw Etsyshop openen: het digitale gedeelte

Misschien heb je al een account op Etsy.com, omdat je er ooit iets besteld hebt. Dit account kun je dan ook gebruiken om jouw winkel te openen. Heb je nog geen account? Maak er dan een aan. Etsy helpt je stap voor stap om een winkel te openen. Je hebt daarbij nodig: je gegevens, inclusief betaalgegevens en de naam waar onder je jouw Etsyshop wilt beginnen. Denk goed na over die naam en kies bij voorkeur niet voor een te specifieke naam! Als je dan later een uitgebreider assortiment wilt neerzetten, dekt je shop naam de lading niet meer.

Etsy kan jouw (betaal)gegevens willen verifiëren. Hier kun je gerust aan meewerken, want Etsy is een heel veilige site. Juist daarom doen ze dit. Uiteraard moeten zij weten waar ze straks de opbrengsten heen moeten sturen, dus is het logisch dat ze betaalgegevens moeten checken.

Het inrichten van jouw nieuwe Etsyshop

Omdat jouw toekomstige klanten jouw producten niet in het echt te zien krijgen, zijn deze drie punten heel belangrijk:

  • Meerdere goede, duidelijke foto’s
  • Goede, duidelijke teksten in het Nederlands en Engels
  • Prijzen en verzendkosten goed instellen voor binnen- en buitenland

Etsy is een Amerikaanse website en verreweg de meeste bezoekers zijn dan ook Amerikaans. Als je een Etsy shop gaat beginnen, is het een belangrijke keuze of je wereldwijd wilt verzenden of alleen binnen Nederland. Maar als je kiest voor alleen Nederland, loop je het grootste deel van de klanten mis. Ik zou dus zeker aanraden om wereldwijd te gaan verzenden en om gelijk bij het beginnen van je Etsyshop alle teksten in het Engels te schrijven. Automatische vertalingen, die je klanten anders te zien krijgen, laten veel te wensen over.

Op naar de eerste verkoop

Terwijl je wacht op de eerste aankoop die wordt gedaan in jouw Etsy-winkel, blijf je ondertussen werken aan nieuwe producten en aan betere teksten. Het kan enkele weken duren voordat je iets verkoopt. Dat is logisch, want het duurt even voordat jouw producten boven aan de zoekresultaten van Etsy staan. Hoe meer producten er in jouw winkel staan, hoe groter de kans dat jouw winkel gevonden wordt. Blijf dus nieuwe producten toevoegen! De eerste verkoop is een heel mooi moment en echt iets om te vieren, geef dus niet op en blijf je winkeltje verbeteren. Een goede Etsyshop beginnen is een doorlopend proces en iets waar je heel veel plezier aan kunt beleven!