Legpuzzels maken als hobby

Terug van weggeweest: lekker puzzelen! En dan geen sudoku of cryptogram, maar een echte legpuzzel. Legpuzzels maken als hobby leeft in 2020 weer op en is niet meer stoffig of ouderwets. Het is ontspannend, veelzijdig en gezellig. Dus puzzel je mee?

Puzzelen is de ideale hobby voor thuis

Als je veel thuiszit, zoals ons in 2020 allemaal overkwam, heb je de tv op een gegeven moment wel gezien. Tv-kijken is hartstikke passief, zelfs als je naar een detective kijkt en constant mee probeert te denken. Je hoeft niks te doen. Bij puzzelen is dat anders: steek die handen eens uit de handen.

Puzzelen is iets wat je niet alleen hoeft te doen. Legpuzzels maken is een hobby voor het hele gezin. Jong en oud kan meedoen. En heeft er iemand geen zin meer? Dan kan hij of zij ook gewoon weer weglopen, lekker vrijblijvend! Het is een hobby die je even tien minuten tussendoor doet, of juist urenlang achter elkaar. Je kunt er echt alle kanten mee op. Zelf vind ik weglopen van een puzzel trouwens heel moeilijk. Als ik begin, dan moet hij ook af. 🙂

Tip: de puzzels van Jan van Haasteren. Hiermee ben je wel even zoet!


De voordelen van legpuzzels maken als hobby

  • Je kunt samenwerken met je gezin of vrienden
  • Het afmaken van de puzzel geeft veel voldoening
  • Je gebruikt je linker en je rechter hersenhelft: het analytische en creatieve deel
  • De kleine stukjes zijn goed voor je motoriek

Niet alleen voor kinderen is het maken van een puzzel een uitdaging. Ook als volwassene kun je jezelf flink uitdagen met een puzzel van 1.000 of zelfs 3.000 stukjes. Daar ben je wel even zoet mee! Naast tijd, kost het je ook wat denkwerk, dat gepuzzel. Je bent bezig met patronen te herkennen. Je focust op kleuren in de afbeelding, maar ook op de vormen van de puzzelstukjes. Je gaat anders kijken en dat houdt je scherp.

Er is zo veel keuze aan legpuzzels, dat er altijd wel een te vinden is die jij leuk vindt. Mijn persoonlijke favoriet is een puzzel van 500 stukjes met een getekende kaart van Nederland erop. Ik heb deze puzzel al sinds ik 8 was en heb er mijn topografie mee geleerd. Maar die puzzel is naast leerzaam, vooral heel leuk door de gekke tekeningetjes bij alle plaatsen. Mijn ouders daarentegen, kiezen voor legpuzzels met foto’s van buitenlandse bestemmingen. Zij dromen lekker weg bij hun legpuzzel. En ze gaan volledig op in de eindeloze blauwe lucht. Keuze zat dus!