Vogels kijken in Nederland

Van vogels kijken worden veel mensen gelukkig. Het is een heerlijke, eenvoudige hobby waar je niet veel voor nodig hebt. Vogels kijken in Nederland kan op heel veel plekken en het hele jaar door.

Waarom is vogels kijken zo leuk?

Op zoek naar een laagdrempelige buiten hobby? Vogels kijken is wat je zoekt! Je loopt heerlijk buiten, vaak op de mooiste plekjes die de natuur te bieden heeft. En vervolgens is het een kwestie van geluk hebben en heel goed opletten om (bijzondere) vogels te zien. Dit maakt het ook nog eens een spannende hobby.

En vogels, waarom die zo leuk zijn? Vogels staan voor vrijheid! Ze vliegen heerlijk rond, doen hun eigen ding daar boven in de lucht. Hun gedrag is boeiend om te observeren: van nestelen en op huizenjacht gaan tot een roofvogel of reiger die zó geconcentreerd en doelgericht is. En wat dacht je van een perfecte V met trekvogels? Ja, vogels zijn behoorlijk boeiend, en omdat hun leven zich grotendeels in de lucht afspeelt kunnen we dat vanaf de grond goed zien.

Elk seizoen andere vogels te zien

In mei legt elke vogel een ei. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Deze spreekwoorden zeggen genoeg: het gedrag van vogels hangt samen met de tijd van het jaar.

Veel vogels trekken ’s winters naar het zuiden. Sommige van ‘onze’ vogels zien we dus niet in de winter. Maar daarvoor in de plaats ontvangen wij de wintergasten. Dat zijn de vogels die juist voor Nederland kiezen als overwinterplek. Hierbij kun je denken aan de Kolgans, afkomstig uit het noorden van Rusland. Ook uit Scandinavië vliegen er vogels naar ons landje toe.

Er zijn ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven, de zogenaamde jaarvogels. Dat zijn bijvoorbeeld de Koolmeesjes in de tuin. Tijdens een strenge vorstperiode hebben zij geluk als ze bijgevoerd worden met vogelpindakaas of vogelzaad in een speciaal vogelvoerhuisje.

Bijzondere vogels kijken in Nederland

Je hoeft het land niet uit om bijzondere vogels te spotten. Met vogels kijken in Nederland alleen ben je al heel lang zoet! Bij de Oostvaardersplassen bijvoorbeeld, zitten een heleboel roofvogels en rietbewoners die je in de randstad niet ziet. Daar hebben ze bovendien mooie vogelkijkhutten (klik hier voor een overzicht van alle vogelkijkhutten van de Vogelbescherming – door heel Nederland!). Ook op de Veluwe zijn speciale vogelhutten van waaruit je ongezien met je verrekijker vogels kunt spotten.

Wat heb je nodig om vogels te kijken?

Het fijne van vogels kijken, in Nederland of op vakantie, is dat je er weinig voor nodig hebt. Met het blote oog kun je al heel veel vogels spotten. Maar vogels verstoppen zich graag en ook de vogels die hoog in een boom zitten wil je natuurlijk graag zien. Daarom is een verrekijker het eerste wat je aanschaft als je nog meer wilt genieten van vogels kijken.

De ideale verrekijker voor vogels kijken voldoet aan:

  • Vergroting 8x of 10x
  • Compact en licht, zodat je ‘m altijd mee kunt nemen
  • Stevig en stofdicht

Een eerste verrekijker hoeft helemaal niet duur te zijn, zeker als je net begint met vogels kijken. Een kijker met een vergroting van 8x zorgt ervoor dat je de vogels een stuk beter ziet; een wereld van verschil.