Hoe kun je goed leren schaken?

Schaken is een tijdloze hobby. Het wordt al meer dan duizend jaar gespeeld. Ook op vakantie kun je het tegenkomen: schaken wordt gedaan van Rusland tot Amerika! Je hoeft er gelukkig niet eens dezelfde taal voor te spreken. Goed leren schaken is een skill waar je je leven lang wat aan hebt. Maar hoe pak je dat aan, goed leren schaken?

Stap 1: hoe bewegen de schaakstukken?

Het schaakspel bestaat uit verschillende stukken, die elk een andere beweging mogen maken. Het leren hiervan, is stap 1 als je wilt leren schaken. Want als je niet weet hoe elk stuk beweegt, wordt het lastig om ook maar één zet te doen. Veel van ons kennen deze basisstappen wel, omdat we ze bijvoorbeeld als kind hebben geleerd. Weet jij dit nog niet? Geen probleem, want met een youtube-filmpje pik je die zo op! Ken je de bewegingen van elk stuk? Dan kunnen we kijken naar de strategie van het schaakspel.

Tips voor een beginner: de eerste strategische zetten voor je schaakspel

Als je net gaat beginnen met schaken, is het slim om een aantal openingszetten te leren. Een goed begin is het halve werk. Met een minder handige zet aan het begin van het spel, kan je direct op achterstand komen. Als beginner met schaken kun je de volgende openingsregels aanhouden:

  • Wit mag altijd beginnen.
  • Focus je op het midden van het bord: hier wil je controle over krijgen
  • Zorg dat al je stukken (ook pionnen) gedekt zijn.
  • Focus je op het naar voren halen van je paarden en lopers: hoe meer stukken er meedoen (en dus niet meer verstopt zitten achter pionnen), hoe meer vakjes je aanvalt.
  • Probeer redelijk snel toe te werken naar rokeren om je koning een veiligere plek te geven.

Zoek je een goede allereerste zet voor je schaakspel? Een heel veel gebruikte openingszet voor wit, is om de pion die voor de koning staat 2 stappen naar voren te zetten (naar vakje E4). Je hebt dan een mooie eerste stap naar het midden van het bord gezet en kan daar niet worden aangevallen. In je volgende zet, kun je die pion gaan dekken met je paard of een pion.

Goed leren schaken = veel oefenen!

Als je de basisregels kent, zul je nog steeds worden ingemaakt tijdens het schaken. En dat is balen! Maar, de enige manier om beter te worden, is door het heel veel te doen. Oefening baart kunst. Het kost tijd om te gaan doorzien wat je tegenstander doet. Wat dat betreft, is het net als autorijden. Als je wat rijervaring opbouwt, kun je het gedrag van andere weggebruikers voorspellen en zie je het aankomen als iemand iets stoms doet. Met schaken net zo. Als beginner let je alleen op je eigen spel. Wil je winnen? Dan moet je gaan vooruit kijken. En de manier om dat te doen is oefenen, oefenen, oefenen!

Dat oefenen is gelukkig niet moeilijk. Want op internet vind je altijd een goede schaak tegenstander. Het fijne is, dat die er van elk niveau zijn. Dus misschien dat je na een stuk of 10 potjes al wel een keer kunt winnen. De websites Lichess en Chess.com bieden de mogelijkheid om gratis online te spelen. Dat kan tegen tegenstanders van over de hele wereld, of het kan tegen de computer (ook op verschillende niveaus). En: je vindt er ook heel veel puzzels en oefenmodules. Daarom zou ik in het jaar 2020 zeggen: goed leren schaken, dat doe je online!

Ook leuk: een schaakavondje met vrienden

Online schaken is een goede manier om te oefenen. Maar uiteindelijk, is het wel zo gezellig om je tegenstander tegenover je te hebben zitten. Ik heb vrienden die meerdere keren per jaar een schaakavond organiseren. Er komt veel bier, wijn, worst en kaas bij kijken. En er wordt geschaakt, op echte borden. En stiekem vind ik dat toch veel leuker, om de schaakstukken aan te raken en op te pakken. En als het even kan: om de koning van de tegenstander om te gooien! Zelf moet ik nog even oefenen voor ik dat punt heb bereikt, maar ik heb goede hoop dat ik mijn vrienden snel eens kan verslaan.

Tip: Je eigen houten schaakbord! Want online schaken is leuk, maar het gevoel van echte stukken is niet te evenaren.