Is padel moeilijk als beginner?

Padel is ineens een super populaire balsport. De ene week had ik er nog nooit van gehoord, de week erna leken al mijn collega’s, buren en vriendinnen het ineens te doen! Maar wat is dit eigenlijk voor sport? En is padel moeilijk? Ik zocht het uit en beantwoord hier zo veel mogelijk vragen over padellen!

Wat is padellen?

Deze nieuwe balsport is een combinatie van tennis en squash. Net als bij tennis, is er een net. Je gebruikt je racket om de bal over het net te slaan. Dat doe je op zo’n manier, dat je tegenstander de bal niet makkelijk kan terugslaan. De link met tennis is dus wel duidelijk, maar waar dat stukje squash vandaan komt? Bij padel zijn er ook glazen (of betonnen) wanden! De bal mag daar tegenaan worden geslagen, maar moet dan wel eerst op de grond stuiteren. Stuiteren is ook een vereiste voordat je tegenstander de bal terugslaat over het net.

Is padel moeilijk te leren?

We hebben allemaal met een racket geslagen, of dat nu tijdens een tennisles was of tijdens het badmintonnen op de camping. Nu kan tennis best wel lastig zijn, maar gelukkig is padel makkelijker dan tennis. Je kunt namelijk lekker onderhands serveren (zoals het ‘lepelen’ vroeger bij slagbal). Sterker nog: onderhands terugslaan is een vereiste. Technisch gezien is dat makkelijker dan bovenhands terugslaan. Daarnaast kun je gebruikmaken van de wandelen rond het padelveld. En niet te vergeten, sta je er niet alleen voor (als je kiest voor dubbelspel).

De regels van padel zijn niet ingewikkeld, waardoor padel als beginner niet moeilijk te leren is. Het veld is duidelijk opgesplitst, waardoor je weet vanaf welke plek je de opslag moet doen. Dit is het voorste deel van jouw helft. Je wisselt af tussen links en rechts serveren. Voor de opslag, stuiter je de bal een keer op de grond voordat je deze (onderhands) naar het serveervak schuin tegenover je slaat. Daar moet de bal eenmaal stuiteren, voordat de tegenstander de bal (onderhands) terugslaat. De tegenstander mag de bal ook eerst tegen de muur laten stuiteren voordat hij of zij terugslaat. Dat maakt padel nog wat makkelijker, want een gemiste bal kaatst vaak weer terug van de wand. Dan heb je mooi een tweede kans om ‘m te raken!

Wat doe je aan met padel?

Trek je gympen maar uit de kast, want die heb je sowieso nodig voor een potje padel. De rest van je padel outfit hangt af van de baan: speel je binnen of buiten? Het kan allebei! Binnen is een korte broek en T-shirt prettig en buiten is je outfit uiteraard afhankelijk van het weer. Ga voor een korte of lange sportbroek. Belangrijk bij je kledingkeuze is dat je vrij kunt bewegen en niet uitglijdt. Je staat meestal op kunstgras. Gelukkig zijn er geen strenge kledingeisen, zeker niet als je gaat padellen in een informele setting (bijvoorbeeld samen met je vrienden). Anders dan bij tennis, wordt er niet verwacht dat je je als vrouw in een kort rokje kleedt. Dat is eigenlijk best wel prettig!

Met hoeveel personen speel je padel?

Je kunt zowel met twee personen (enkel) als met vier personen (dubbel) spelen. Een padel veld voor dubbelspel is bijna twee keer zo groot, dus het is wel handig om voor het boeken van een baan te weten met hoeveel spelers je tegelijk het veld op wilt. Wat leuker is, padellen met 2 of 4 spelers? Ik zeg: met 4! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Bovendien kun je je als beginnende padeller een beetje optrekken aan je vrienden die het al langer doen. Je ziet wat werkt en er is meer dynamiek dan wanneer je met twee spelers bent. Uiteraard kan het als gevorderde padel speler wel leuk zijn om tegen 1 tegenstander van je eigen niveau te spelen.

Is padellen leuk?

Of padellen leuk is, ligt natuurlijk aan jouw interesses. Maar als je van balspellen houdt, zoals tennis en squash, dan vind je padel bijna zeker ook leuk! Het idee is grotendeels hetzelfde: je slaat met je racket tegen een bal en maakt het je tegenstander zo moeilijk mogelijk. Daarnaast ben je gewoon lekker aan het bewegen en dat is altijd leuk, toch?

En als je kiest voor een dubbel padel spel is het helemaal leuk. Je speelt gezellig met z’n vieren. Dit maakt padel de ideale gezelschapssport voor een groep vrienden of collega’s. Dankzij de relatief korte potjes word je niet al te moe en blijft er tijd over voor een drankje achteraf. Ik snap dus wel waarom padel juist na de lockdown zo populair is: het is een leuke manier om sportief bezig te zijn en elkaar weer te zien. Zie ik jou ook op de baan? 🙂